Jedan od najčešćih problema sa oralnim zdravljem je karijes, stanje koje uzrokuje rupe u zubima, raspadanje zuba koje je posledica bakterijskih infekcija koje dovode do demineralizacije u uništavanje tvrdih tkiva u zubima.
Glavni simptomi karijesa su zubobolja, osetljivost zuba, blag do oštar bol prilikom jela ili pića, crne/braon mrlje na zubima
. Ako se ne leči pravilno ili na vreme može dovesti do teške zubobolje, infekcije ili čak gubitka zuba.

Prvi korak ka sprečavanju karijesa ili zaustavljanju jeste primena odgovarajuće oralne higijene. Takođe postoji i nekoliko prirodnih metoda koje vam mogu pomoći.

KARANFILIĆ

Nanesite kapljicu eteričnog ulja na šupljinu zuba svakog dana pre spavanja i pustite da radi preko noći. Karanfilić je sastojak koji može pomoći u izlečenju brojnih zubnih problema. Karanfilić ima anti-bakterijske, analgetičke i antiinflamatorne osobine. Ne samo da će zaustaviti bol, već pomaže u lečenju karijesa.

BELI LUK

Napraviti pastu od 2-3 čena belog luka i ½ kašičice  soli , naneti na šupljine. Neka odstoji 20 minuta i onda isprati. Ponovite 3-4 puta nedeljno ili više u zavisnosti od težine karijesa. Beli luk je antibakterijski i preporučuje se za probleme zuba od davnih vremena.

KURKUMA

Napunite šupljinu prahom kurkume i naneti prah na područje oko njega. Ostaviti da deluje 30 minuta , to raditi jednom dnevno. Kurkuma ne samo da može da izleči karijes već će vas osloboditi od bolova.

RECITE NE ŠEĆERU

Ako želite da vaši kućni lekovi deluju, recite “ne” šećeru! Šećer demineralizuje strukturni sadržaj zuba. Šećer je takođe odlična hrana za oralne bakterije,  takođe sprečava protok esencijalnih zubnih tečnosti.

PŠENIČNA TRAVA

Pšenična trava ima anti-bakterijske osobine koje pomažu u smanjivanju karijesa zuba. Možete lagano žvakati malo pšenice. Takođe možete mućkati sok od psenice u ustima 5 minuta i ispljunuti. Uradite to 2-3 puta dnevno dok ne vidite smanjenje karijesa

KOKOSOVO ULJE

Kokosovo ulje preporučuje se prvo ujutru, svakog dana dve nedelje, kako bi ste se rešili bakterija i infekcije u ustima. Pomaže u detoksikaciji vaših usta. Jednostavno mućkajte kašiku kokosovog ulja u ustima 20 minuta i ispljunite ulje u smeće (ne u tolaet, jer može da ga začepi). Kokosovo ulje čisti zube,  sprečava dalji rast bakterija, takođe pomaže u mineralizaciji zuba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × 3 =