Drevni kineski recept za rast i jačanje kose

Kada pretražujemo internet kako bi smo pronašli najbolje recepte za rast i jačanje kose uvek nailazimo na iste stvari iznova i iznova. Maske, proizvodi i taktike koje obećavaju bujnu kosu. Međutim, ponekad su najbolji recepti oni koji se koriste već stotina godina.

Od drevne Kine, žene koriste fermentisanu pirinčanu vodu za kosu. Ko bi pogodio tako jednostavan sastojak koji deluje. Njegova sposobnost da izleči kosu je neko vreme zaboravljena, osim u malom selu u Kini poznato kao Huangluo.
redyao

Žene plemena „Red Yao“  koriste ovaj recept od rođenja do duboke starosti. Zahvaljujući fermentisanoj pirinčanoj vodi upisali su se u Ginisovu knjigu svetskih rekorda kao selo u kome se nalaze žene sa najdužom kosom. Većina žena, pa čak i bake imaju dugu svilenu kosu koja dostiže do zemlje i bez sede dlake.

Zašto fermentisana pirinčana voda može postati sveti gral za proizvode negu kose?
Pirinčana voda kada je fermentisana puna je hranljivih materija, minerala i vitamina. Međutim, jedan od njegovih jedinstvenih kvaliteta jeste Inositol, to je vrsta ugljenih hidrata koji se zadržava na kosi čak i nakon ispiranja, što dovodi do toga da kosa postaje jača i zdravija.

Pored tog neverovatnog dodatka za rast kose, dobije se i puno vitamina B i aminokiselina koje pomažu  u održavalju zdravlja kože glave i snage kose.

Kako da napravite fermentisanu pirinčanu vodu?
pirincanavoda

Sastojci:
Staklena tegla
2 šolje vode
½ šolje organskog integralnog pirinča
Eterično ulje ruzmarina, čajnog drveta, lavande (opciono)

Priprema:
Pomešajte vodu i pirinač u tegli, isprati par puta, napuniti teglu vodom i ostavite oko sat vremena na sobnoj temperaturi. Nakon toga, procedite pirinač i ostavite maglovitu vodu u tegli. Maglovitu vodu sipajte u šerpu, proključati, ostaviti da se kompletno ohladi, sipati u teglu. Teglu sa pirinčanom vodom držati na sobnoj temperaturi  24-48h dok ne osetite gorak miris.
Dodajte jos 2 čaše čiste vode i stavite u frižider na čuvanje. Možete dodati po 5 kapi eteričnog ulja po izboru (ruzmarin, čajno drvo i lavanda podstiču cirkulaciju kože glave i stimulišu rast kose). Kada ste potrošili ovu količinu, u sledećoj turi pravljenja dodajte 1 času čiste vode, pa u trećoj turi izostavite dodatnu vodu. Suština je da se kosa postepeno navikava na pirinčanu vodu.

Opciono: U maglovitu vodu pre kuvanja možete dodati koru citrusnog voća Pomelo po originalnom receptu i kuvati koru zajedno sa vodom dok ne proključa.

Upotreba:
Potopiti kosu sa pirinčanom vodom i ostaviti oko 45 minuta, oprati kosu.  Miris će potpuno nestati nakon što se kosa ispere i potpuno osuši.
Koristiti jednom nedeljno.

Da li ste nekad koristili fermentisanu pirinčanu vodu za kosu? Napišite utiske ispod!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 + 5 =