1. Slana topla voda
Kada nas zaboli grlo, bez obzira na to šta uzrokuje, ćelije u  mukoznim membranama budu otečene i upaljenje.
Grgotanjem slane vode smanjujete otok jer primarna funkcija soli izvlači vodu, što za uzvrat smanjuje otečenu ćeliju i olakšava bol. Takođe pomaže u odvajanju viška sluzokože i dozvoljava da vam se otpuši nos.
Sastojci:
-1 čaša tople vode
-1 kašikica morske soli
Upotreba:
Pomešajte vodu i so,  grgoćite maksimum 3 puta dnevno.  Više od toga rizikujete isušivanje zdravog mekog tkiva u grlu i pogoršanje stvari.

2. Organsko jabukovo sirće i med
Visoki nivo kiselosti kod jabukovog sirćeta može efikasno ubiti bakterije,  a kada se pomeša sa medom, umiruje i grlo.
Sastojci:
-1 šolja tople vode
-1 kašika organskog jabukovog sirćeta
-1 kašika meda
Upotreba:
Pomešajte sve sastojke, popijte dok je toplo. Ukoliko ne želite da popijete zbog ukusa, pokušajte da ispirate grlo JEDNOM dnevno sa 2 kašike jabukovog sirćeta i  ½ šolje tople vode.

3. Sisanje čena belog luka
Da, to zvuči odvratno, a verovatno i ne želite da izađete negde odmah nakog toga, ali beli luk je prirodni antibiotik za bolno grlo i tajna leži u alcinu belok luka, jedinjenju koje može da uništi bakterije koje izazivaju bol i iritaciju.
Presecite 1 čen belog luka, i stavite u usta, sisajte kao bombonu i povremeno zagrizite da biste oslobodili alcin.  Probajte ovo ujutru i uveče.

4. Inhaliranje parom
Para može da olakša bol u grlu, naročito onu bol uzrokovanu suvim vazduhom, takođe olakšava disanje ukoliko vam je nos zapušen.
Sastojci:
1 srednja šerpa
1 peškir
Eterično ulje mente ili eukaliptusa (opciono)
Upotreba:
Kada voda proključa, dodajte eterično ulje ukoliko imate, nagnite se na posudu, prekrijte peškirom glavu da para ne može da izlazi i udišite sve dok ima pare. Osetićete olakšanje odmah.

5. Kajenski biber
Kajenski biber sadrži hemijsko jedinjenje kapsaicin koji privremeno oslobađa bol, slično kao aspirin. To se postiže tako što to jedinjenje ometa prenošenje bolnih signala u mozgu. Sastojci:
-1 šolja ključale vode
– ½ kašikice kajenskog bibera
-1 kašikica meda
Upotreba:
Pomešajte sve sastojke i popijte dok je toplo. Češće mešajte čaj jer kajenski biber može da padne na dno šolje. Ukoliko ste osetljivi na začine, smanjite količinu na 1/8 kašikice.
Konzumiranjem tople vode sa kajenskim biberom može učiniti da se osećate mnogo bolje.

6. Čaj od korena sladića
Konzumiranjem čaja od korena sladića možete dobiti olakšanje tokom bola u grlu. Antivirusna i antiinflamatorna svojstva u korenu pomažu u smanjenju otoka i iritacije i umiruju membranu u grlu.  Radi lepšeg ukusa, možete pomešati sledeće sastojke.
Sastojci:
-1 šolja korena sladića
– ½  šolje iseckanog cimeta
– 2 kašike celih karanfilića
– ½ šolje cvetova kamilice
Priprema:
Pomešajte sve sastojke i držite u staklenoj tegli van sunčeve svetlosti.  Za čaj pomešajte 2.5 šolje hladne vode sa 3 kašike čajne mešavine, dovesti do ključanja, smanjite vatru i kuvajte još 10 minuta. Procedite.

7. Soda bikarbona
Soda bikarbona se često ponavlja kao jednostavan i efikasan kućni lek za bol u grlu. Razlog? Soda bikarbona ima antibakterijska svojstva koja pomažu u smanjenju bola i iritacije.
Sastojci:
-1 šolja vrele vode
– ½ kašikice morske soli
– ½ kašikice sode bikarbone
Upotreba:
Pomešajte sve sastojke i grgoćite par minuta, 3 puta dnevno.

8. Karanfilić
Karanfilići su korišćeni vekovima, naročito u tradicionalnoj kineskoj medicini, ali se ne koriste toliko danas. Često su se koristili da bi olakšali bol u ustima kako kod zubobolje tako i kod bolnog grla.
Nekada davno stomatolozi su ih koristili kao anestetik. Razlog zašto, karannfilić sadrži supstancu Eugenol koja smanjuje bol i bakterije.
Žvakanjem celog karanfilića oslobađate tu supstancu i umanjujete bol u grlu.
Stavite 1-2 karanfilića u usta, sisajte i žvaćite sve dok ne postanu meki, možete i progutati. Koristite po potrebi

9. Napitak od nara
Nar može pomoći u borbi protiv raznih infekcija kao i kod bolova u grlu. Možete iskoristiti nar na više načina, konzumiranjem soka ili čaja, grickanjem zrna. Za spravljenje čaja potrebno vam je malo više vremena.
Očistite nar i tanko isecite koru, a zatim stavite u hermetički zatvorenu telu daleko od sunčeve svetlosti i osušite.
Sipajte 4 šolje vode i dodajte osušenu koru nara, kuvajte 15 minuta
. Konzumirajte po potrebi. Ukolko ne želite da napravite čaj, možete iskoristiti sok i zrna.

10. Čaj od kamilice
Kamilica je prirodni lek za bol u grlu. Njene komponente ubijaju bakterije i eliminišu bol u grlu. Takođe pomaže i u opuštanju mišića, što vam može pomoći da se odmorite. Najbolje je koristiti cvetove kamilice.  Konzumirajte po potrebi

11. Čaj od žalfije
Žalfija je prirodni lek za brojne bolesti, ali najviše se koristi kao lek za bol u grlu. Fenolne kiseline u žalfiji ubijaju loše bakterije i smanjuju bol.
Najbolji način za korišćenje žalfije jeste grgotanjem čaja po potrebi.

12. Čaj od đumbira
Đumbir ima prilično intezivan ukus čak i kada vas ne boli grlo, ali zašto ga koristiti kada vas boli.  Đumbir pomaže u opuštanju i ispuštanju sluzi iz vašeg respiratornog sistema (uključujući i u grlu).
Takođe njegova aroma otvara sinuse, povećava cirkulaciju i kiseonik u ćelijama, ispira toksine i ubrzava proces zarastanja. Deluje antiinflamatorno i bori se sa lošim bakterijama.
Očistite komad đjumbira veličine palca, kuvajte 5 minuta u 2-3 šolje vode, sipajte med i popijte čaj dok je topao.

13. Čaj od belog sleza
Čaj od belog sleza umiruje sluzne membrane u grlu, i pomaže kod raznih infekcija i smanjuje kašalj.  Sipajte kašiku belog sleza u šolju hladne vodate, ostaviti najmanje sat vremena, konzumirajte čaj po potrebi, 1-2 puta dnevno.

14. Hidrogenom protiv bakterija
Hidrogen koristimo kada se posečemo, ogrebemo i slično. Kao što ubija bakterija na koži, pomešan sa vodom može pomoći i kod bolova u grlu.
Upotreba:
Pomešajte  čep hidrogena u čaši tople vode. Isperite grlo jednom dnevno. Ukoliko ne možete da podnesete ukus, dodajte malo meda.

Možete probati različite kombinacije dok ne vidite šta vama odgovara.
Sledeći put kada osetite bolno grlo, upotrebite što pre moguće bilo šta od navedenih recepta.
Kućni lekovi mogu da zaustave širenje infekcije i bola. Takođe su se pokazali u smanjenju trajanja simptoma prehlade i gripa.
Obavezno pustite da se vaše telo odmori i konzumirajte što više tečnosti!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sixteen − 6 =