Gastritis je stanje uzrokovano inflamacijom i iritacijom želuca.
Može se postepeno dogoditi, to se naziva hroničnim gastritisom ili se to može dogoditi iznenada, u tom slučaju se zove akutni gastritis.
Gastritis može izazvati prekomerna upotreba alkohola, određenih lekovi (poput aspirina), hronično povraćanje, stres, bakterije, refluks žuči (povratni tok želudačne kiseline u stomaku), infekcije uzrokovane bakterijama ili virusima i anemija.

Simptomi gastritisa uključuju bolove u stomaku i nadimanje, povraćanje, mučnina i uznemireni stomak, probodljivost, gubitak apetita ili osećaj sitosti posle samo nekoliko  zagrižaja hrane, gorenje u stomaku i crna stolica.

Ako jedete lošu ishranu, imaćete milion zdravstvenih problema. Ako je vaš meni izgrađen od pakovane, gotove hrane koju dobijate u odjeljku zamrzivača ili ako svakodnevno kupujete ručak u restoranu, imate problem.
Masna hranu, začinjena hrana, kiselu hrana, alkohol i kofein … To je gastritisna hrana za izbegavanje, to je vrsta hrane koja će stvoriti a i pogoršati gastritis i izazvati veliki bol.

Dakle, jedite zdravo,  pravite sopstvene jela-  znate šta se nalazi u njima, pokušajte da kupite kvalitetne sastojke, jedete povrće i voće u svakom obroku i često jedite male obroke. Na dnu teksta možete odštampati šoping listu dozvoljenih namirnica.

Međutim, i ako radite sve to, možda i dalje imate gastritis.

Ponekad našem telu treba malo više pomoći..
Tu dolaze eterična ulja kao što su:

Eterično ulje đumbira –  Poznat je po svojstvima digestije i široko se koristi u kulinarskom svetu. Poželjno je dodati đimbir u vašu ishranu kad god možete ili napravite čaj od đumbira ( kuvajte đumbir veličine 2 cm u posudi sa dve čaše vode  nekoliko minuta,  dodajte med po ukusu).  Ali najbolji način protiv gastritisa je korišćenje eteričnog ulja  jer sadrži najviše nivoe gingerola (aktivne komponente u đumbiru) koje pružaju digestivnu pomoć u ublažavanju mučnina i oštećenog želuca.

Eterično ulje mente –  ovo korisno eterično ulje prikuplja se parnom destilacijom gornjeg dela biljke peperminta.  Ovo ulje ima puno prednosti u pogledu zdravog stomaka.  Korišćenjem eteričnog ulja stvara se obloga u stomaku i smanjuje spazam mišića debelog creva.

Eterično ulje estragon – je deo porodice suncokreta i široko se koristi kao kulinarska biljka. Estragon može pomoći u varenju i u održavanju zdravog gastrointestinalnog trakta.

Eterično ulje komorača (Fenela)  – podržava zdrav digestivni sistem, metabolizam i cirkulaciju. Posle svakog obroka možete i da žvaćete kašiku semena komorača

Eterično ulje kima–  ima mnoge koristi za zdravlje, kao što je povećanje snabdevanja majčinog mleka, sposobnost otvaranja zapušenih disajnih puteva u hladnim zimskim mesecima ali se koristi da stimuliše izbacivanje želudačne kiseline.

Eterično ulje anisa– U starim vremenima, ljudi su žvakali semenka anisa jer pomaže u varenju i oslobađanju gasova. Eterično ulje takođe ubrzava metabolizam.

Možete posebno koristiti ova ulja dodavajući u vodu ili napravite ovu kombinaciju:

Mešavina eteričnih ulja protiv gastritisa
Sastojci:
30 kapi eteričnog ulja anisa
10 kapi eteričnog ulja estragona
9 kapi eteričnog ulja đumbira
9 kapi eteričnog ulja mente/peppermint
9  kapi eteričnog ulja komorača

Pre svake upotrebe dobro promućkati
Korišćenje:
Unutrašnje – 1 kapljica u 100 ml vode
Spoljašnje- 2 kapljice + malo kreme/kokosovog ulja i premazati stomak
Difuzer- Sipajte 4 kapljice eteričnog ulja u difuzer

Oprez:
Držati van domašaja dece. Ukoliko ste trudni ili dojite, konsultujte doktora.
Izbegavajte dodir sa očima, ušima i osetljivim područijma tela.

Saveti:
-Svako jutro čim se probudite popijete pola l vode, i još 8 čaša u toku dana
-Đumbir je jedan od najboljih načina za lečenje gastritisa. Pre doručka popijte 20 ml djumbirovog soka u 40ml vode. Možete dodati med radi ukusa
-Kao užinu jedite ananas
-Konzumirajte 2 šolje kokosove vode svakog dana
-Žvaćite kašiku semena komorača posle svakog jela

 Odštampajte šoping listu namirnica koje možete koristiti :
Gastritis soping lista

Neke namirnice ne odgovaraju svakome. Isprobajte šta vama odgovara. Najbitnije je da ne konzumirate alkohol, mesne prerađevine, kafu, čokoladu i uopšteno jaku hranu.  Nekome prija slanina jer podmaže stomak, a nekome ne. Neko može da jede kisele krastavce  a drugima ne prija. Budite uporni i izlečićete stomak prirodnim sastojcima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two × 5 =