Kurkuma, tradicionalno poznata kao indijski šafran zbog svoje duboke žuto-narandžaste boje, tokom čitave istorije se koristi kao začin u ishrani i kao tekstilna boja. Kurkuma takođe pruža izvanredne pogodnosti za lečenje, ne samo unutar tela, već i za vašu kožu. Indijske neveste koriste kurkumu kao piling za telo i masku za lice kako bi očistile svoja tela I obezbedile zdrav sjaj pre venčanja.

Zašto je dobra za kožu?

Začin kurkuma može imati izuzetne koristi za kožu i kosu. Aktivni sastojak je kurkumin koji je antiinflamatorni i moćni sastojak u mnogim maskama za lice. Tretira problem od pigmentacije do ekcema, suve kože i bora. Zbog antiseptičkin svojstva kurkuma je idealan izbor za borbu protiv akni. Zbog visokih nivoa antioksidanata usporava oštećenje ćelija.

Masku od kurkume za lice je veoma jednostavno napraviti, međutim, važno je napomenuti da prvo testirate na malom području kože. Obucite neku staru majicu jer ostavlja fleke na odeći.

Prirodna i antibakterijska maska sa kurkumom i medom, umiruje upaljenu kožu i akne

Sastojci:
Organsko jabukovo sirće
½ kašikice kurkume u prahu
1 kašika meda
Mleko

Upotreba:
Razblažite sirće sa vodom 1:1 i nanesite na tufer i namažite po celoj koži lica. Sačekajte 5 minuta pre nego što stavite masku. Pomešajte kurkumu i med, čistim rukama naneti masku, izbegavajući područje oko očiju. Ostavite masku 15-20 minuta, zatim isperite toplom vodom. Ukoliko je kurkuma ostavila žućkast ton na koži, možete obrisati tuferom koji je natopljen mlekom.

Ponovite masku dva puta nedeljeno

Upozorenja!
Da biste sprečili alergijske reakcije, testirajte na manjoj površini kože pre nanošenja cele maske.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sixteen + thirteen =