Tečni biljni multivitamin

Domaći biljni multivitamini su odličan način da dobijete potrebne vitamine i minerale bez aditiva koji se često nalaze u komercijalnim vitaminima. Pošto minerali dolaze iz prirodnih biljnih izvora to pomaže u povećanju apsorpcije istih.

Sastojci:

3 šolje deteline Lucerke
2 šolje lista maline
2 šolje lista maslačka
Votka/rakija
Priprema:
Tinktura: 100 g pomešanih biljaka + 500 ml rakije. Odnos za tinkturu je 1:5. Količinu sami odredite. Ostaviti na tamnom i hladnom mestu najmanje 3 nedelje do 6 meseci. Možete koristiti i sveže listove.

Konzumiranje
Za odraslu osobu 1 kašikica do 3 puta dnevno ili 1 kašika ujutru
Deca obično uzimaju ½ do 1 kašikice dnevno
Za decu sipajte u topao čaj da bi alkohol ispario
Pre upotrebe, posavetujte se sa lekarom!

Ukoliko nemate vremena da napravite tinkturu, možete napraviti i čaj. Kašiku biljaka prelite šoljom vrele vode i ostavite 20 minuta da odstoji.  Takođe možete dodati 1 kašiku samlevenih biljaka u šejkove.

Lucerka (Alfalfa) sadrži širok spektar minerala, uključujući gvožđe, kalcijum, magnezijum, fosfor, sumpor, natrijum, kalijum, silicijum.. Takođe je dobar izvor vitamina E, vitamina C i vitamina K, koji je neophodan za zgrušavanje krvi. Takođe sadrži esencijalne aminokiseline koje telo ne proizvodi, već se moraju dobiti iz izvora hrane. Takođe, sadrži najviši sadržaj hlorofila u bilo kojoj biljci i često se koristi za proizvodnju tečnog hlorofila, koji je veoma hranljiv. Kao što je pomenuto, lucerka posebno dobro obavlja posao: čišćenje krvi ,ublažavanje alergija, promovisanje zdravog zgrušavanja krvi, podržava zdravu probavu, olakšavanje jutarnje mučnine , preokretanje karijesa i remineralizacija zuba, povećanje zaliha mleka tokom dojenja, dopunu vitamina K,    ublažavanje simptoma menopauze (u kombinaciji sa žalfijom) Medicinski, lucerka se čak koristi u alternativnoj medicini za smanjenje holesterola i krvnog pritiska. Njegova visoka koncentracija alkaloida čini ga korisnim u smanjenju nivoa šećera u krvi i takođe se obično koristi kao detoksikator krvi i za sve vrste artritisa ili problema sa zglobovima.

Jedna opreznost kod lucerke jeste da se koristi u kombinaciji sa sredstvima za razređivanje krvi ili lekovima jer je toliko efikasna da može da ometa ili pojačava njihove efekte.

List od maline sadrži B-vitamine, vitamine C, E i A, kao i kalcijum, magnezijum, kalijum i fosfor.

List maslačka takođe sadrži puno vitaminima i mineralima, posebno kalcijum. To je isti tip maslačka koji raste kao korov u vašem dvorištu, a njegov koren, lišće i čak cveće se može koristiti na mnogo načina! Za list maslačka se kaže da je odličan za probavni sistem, jetru, pankreas, žučnu kesu i cirkulatorni sistem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × four =