Genetika, faktori životnog stila, stres, dijeta. Sve to utiče na stanje naše kože. Ne možemo da kontrolišemo genetiku, ali svakako možemo više da spavamo, smanjimo stres i da budemo svesni onoga što jedemo.

Određene hranljive materije igraju ključnu ulogu u održavanju zdrave kože, sprečavanju bore i bore se protiv akni. Od anti-inflamatornih efekata do formiranje kolagena, ovo su neke od najvažnijih hranljivih materija koje osiguravaju da dobijete zdravu, elastičnu i sjajnu kožu.

Omega 3 masne kiseline
Šta rade- Bore se protiv zapaljenja i poboljšavaju lipidnu barijeru

Omega 3 masne kiseline pružaju snažno anti-inflamatorno dejstvo koje štiti kožu od raznih stanja, kao što je ekcem. Ove esencijalne masne kiseline takođe doprinose obnovi kože, zadržavaju vlagu i stvaraju elastičnost.
Omega 3 pomaže u regulisanju hormona stresa kortizola, što znači da sprečavaju prerano starenje i bore.

Nalazi se u : Orasima, lanu, čia semenu, semenu konoplje, lososu, sardini i skuši.

Flavonoidi
Šta rade- Štite od UV zračenja, bore se protiv zapaljenja i pojačavaju cirkulaciju.

Flavonoidi su klase fitohemikalija koje pomažu u borbi protiv infekcije i štite od UV zračenja sunca. Bore se protiv zapaljenja, a takođe mogu pojačati cirkulaciju, posebno mikro cirkulaciju kapilara na koži.

Nalaze se : Soji, kakao prahu, bobicama, i zelenom čaju.

Vitamin C
Šta radi-  Bori se protiv oksidativnog oštećenja i podržava sintezu kolagena

Vitamin C je važan nutrijent, snažan antioksidant, što znači da pomaže u eliminisanju slobodnih radikala i smanjuje oksidativni stres u vašem telu. Vitamin C igra ulogu u sintezi kolagena, koji čini kožu mekom i gipkom.

Nalazi se u : Citrusima, brokoliju, prokelju, peršunu, kelju, kiviju i paprici.

Selen
Šta radi – Bori se protiv akni i poboljšava elastičnost kože

Selen je mineral sa snažnim antioksidativnim svojstvima. Poboljšava apsorpciju i funkciju vitamina E, što sprečava propadanje kolagenskih proteina. Takođe pomaže u sprečavanju akni.

Nalazi se u : Pšeničnim klicama, crnom luku, rrasima, celim žitaricama, smeđem pirinču, brazilskom orahu, tunjevini, plodovima mora i živini.

Cink
Šta radi – Regeneriše kožu, bori se protiv upala i akni, odličan je za imunitet,

Cink je važan mineral koji ima ulogu u popravljanju oštećenog tkiva, a takođe štiti kožu od UV zračenja. Nedostatak cinka je takođe čest uzrok akni.

Nalazi se u : Živini, semenkama bundeve, ovsenim pahuljicama, indijskom orahu i sočivu.

Vitamin E
Šta radi-  Bori se protiv slobodnih radikala, sprečava bore i prerano starenje

Vitamin E je verovatno najčešći navođen nutrijent za zdravlje kože i to sa dobrim razlogom. Ne samo da antioksidativna svojstva vitamina E štite od slobodnih radikala, već u kombinaciji sa vitaminom A, efikasno sprečava određene vrste raka kože, Takođe se bori protiv bora i preranog starenja.

Nalazi se u : Avokadu, bademima, orasima, jajima, švarglama, ovsenim pahuljicama, suncokretovom semenu, pinjolima i maslinama.

Sada kada znate koje su hranljive materije bitne za stanje i izgled kože, možete kombinovati više nutrijenata ili odabrati ono što je vama potrebno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 − 9 =