Kombuha je fermentisano piće koje se koristi kao funkcionalna probiotička hrana.
Sadrži koloniju bakterija i kvasca koji su odgovorni za pokretanje fermentacije u kombinaciji sa šećerom. Nakon fermentacije, kombuha postaje gazirana i sadrži sirće, vitamine B, enzime, probiotike i visoke koncentracije kiseline (sirćetna, glukonska i mlečna)
Ove bakterije poznate su kao bakterije koje proizvode celulozu, što znaci da deluju kao štit za ćelije organizma.

500 ml kombuhe otprilike sadrži:
60 kalorija
20 miligrama natrijuma
14 grama ugljenih hidrata
4 grama šećera
100 mikrograma folata
34 grama vitamina B2
4 miligrama vitamina B6
3 miligrama vitamina B1
4 miligrama vitamina B3
1,2 mikrograma vitamina B12
Dobre bakterije koje se nalaze u kombuhi uništavaju loše bakterije koje su odgovorne za infekcije u telu!

Sastojci:
Zeleni čaj/ Crni čaj
Šećer (Beli ili Žuti)
Kupovna kombuha

Priprema:
Prokuvati 3 l vode,  dodati 2-3 kašike zelenog/crnog čaja (5-7) kesica.  Procediti posle 10 minuta, dodati šolju šećera (beli ili žuti). Ostaviti da se kompletno ohladi, dodati čašu kupovne kombuhe i sipati u staklenu teglu. Prekriti gazom i gumicom. Ostaviti na tamnom mestu 2 nedelje. Za dve nedelje bi trebalo da se stvori gljiva. Ukoliko se razvila bar pola cm, možete je izvaditi i dodati u novu turu čaja.

Kako se pravi kombuha sa gljivom?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twenty − 7 =