Ako ste ikada uživali u mirisu ruže, iskusili ste aromatični kvalitet eteričnog ulja. Ova prirodna jedinjenja nalaze se u semenu, korenu, stablima, cvetovima, i drugim delovima biljaka. Eterična ulja daju biljkama prepoznatljive mirise i igraju ulogu u oprašivanju biljke i zaštiti. Osim njihovog lepog mirisa, eterična ulja se dugo koriste za pripremu hrane, u zdravstvenoj nezi  i u kozmetičke svrhe.

Kada prvi put otvorite bočicu eteričnog ulja, odmah prepoznajete da je aroma jača i može se osećati čak i na određenoj udaljenosti. Fizičke i hemijske osobine isparljivih aromatičnih jedinjenja koja sastavljaju eterična ulja omogućavaju im da se brzo kreću kroz vazduh i imaju direktnu interakciju sa senzorima u nosu. Takva jedinstvena svojstva eteričnih ulja čini ih idealnim za korišćenje u aromaterapiji kako bi održali zdrav um i telo. Aromaterapije je oblik alternativne medicine u kojoj se lekoviti efekti pripisuju aromatičnim jedinjenjima u eteričnim uljima i drugim biljnim ekstraktima.

Do sada je indentifikovano preko 3000 sorti isparljivih aromatičnih jedinjenja. Priroda eteričnih ulja varira od biljke do biljke. Delikatni odnos aromatičnih sastojaka koje se nalaze u ulju čini ga jedinstvenim i time daje specifične prednosti.

Eterična ulja se mogu koristiti za široki spektar emocionalnih i fizičkih aplikacija.  Sada vam predstavljamo određena eterična ulja za svaki tip kože

 

Bez obzira na starost ili tip kože. Svima treba određeni tretman kako bi nam koža bila hidrirana, zaštićena od spoljašnjih uticaja i iritacija. Kada peremo lice, često uklanjamo prirodna ulja kože. Korišćenjem seruma za lice (nosivo ulje pomešano sa eteričnim uljima) nadoknađujemo prirodna ulja na našem licu.

Pogledajte ovde  kako da napravite serum  za lice!

  • Normalna: lavanda, tamjan, geranium
  • Suva: geranijum, lavanda, mirrina, pačuli, ruža, tamjan, ilang ilang, kedar, rimska kamilica, sandalovina, jasmin
  • Sa aknama: geranijum, kedar, lavanda, pačuli, čajevo, ruža, rimska kamilica, limunska traka, ruzmarin
  • Osetljiva koža: Smilje, lavanda, ruža, jasmin, geranium, tamjan, sandalovina
  • Masna: tamjan, geranium, lavanda, pačuli, čajevo drvo, ilang ilang, žalfija, rimska kamilica, čempres, pepermint, ruzmarin, sandalovina
  • Zrela: ruža, tamjan, mirr, smilje, sandalovina, geranium, lavanda, pačuli, čempres, jasmin, ruzmarin, ilang ilang

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 − 10 =