Kombuha je fermentisano piće koje se koristi kao funkcionalna probiotička hrana.
Sadrži koloniju bakterija i kvasca koji su odgovorni za pokretanje fermentacije u kombinaciji sa šećerom. Nakon fermentacije, kombuha postaje gazirana i sadrži sirće, vitamine B, enzime, probiotike i visoke koncentracije kiseline (sirćetna, glukonska i mlečna)
Ove bakterije poznate su kao bakterije koje proizvode celulozu, što znaci da deluju kao štit za ćelije organizma.

500 ml kombuhe otprilike sadrži:
60 kalorija
20 miligrama natrijuma
14 grama ugljenih hidrata
4 grama šećera
100 mikrograma folata
34 grama vitamina B2
4 miligrama vitamina B6
3 miligrama vitamina B1
4 miligrama vitamina B3
1,2 mikrograma vitamina B12
Dobre bakterije koje se nalaze u kombuhi uništavaju loše bakterije koje su odgovorne za infekcije u telu!

Sastojci:
Zeleni čaj/ Crni čaj
Šećer (Beli ili Žuti)
Kupovna kombuha

Priprema:
Prokuvati 3 l vode,  dodati 2-3 kašike zelenog/crnog čaja (5-7) kesica.  Procediti posle 10 minuta, dodati šolju šećera (beli ili žuti). Ostaviti da se kompletno ohladi, dodati čašu kupovne kombuhe i sipati u staklenu teglu. Prekriti gazom i gumicom. Ostaviti na tamnom mestu 2 nedelje. Za dve nedelje bi trebalo da se stvori gljiva. Ukoliko se razvila bar pola cm, možete je izvaditi i dodati u novu turu čaja.

Kako se pravi kombuha sa gljivom?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

six + four =

Prirodne Stvari
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.